Monday, November 30, 2015

We Love: King Kong Coffee

Een post in het Nederlands, jawel, omdat de King Kong nu eenmaal in Hasselt ligt. En omdat ik het interview eveneens in het Nederlands deed en Marc zijn gevatte antwoorden niet wou ontkrachten met een slappe vertaling.

Het moet niet meer gezegd: koffie is hip, koffiebars zijn nog hipper en barista's dienen mannen met baarden te zijn. Ikzelf ben geen grote koffiekenner maar wel een grote liefhebber van het zwarte bakje troost - geen melk en geen suiker aub. En er is geen plaats waar de troost zo goed smaakt als "bij de King Kong" in Hasselt - want is Hasselt niet eveneens hoofdstad van de Smaak? Omdat ik nogal wel eens nieuwsgierig van aard durf te zijn, stelde ik Marc en Gemma enkele vragen over hun geliefde zaak. En ik ging er langs om ne koffie te slurpen en wa foto's te pakken, ahja! (En ne roze donut te eten.)

Lorenz was al een uur op mij aan't wachten... Ik ben thans nooit te laat. <3


We kunnen er niet omheen, koffie is hip. Misschien zelfs hipper dan ooit? Hoe is bij jullie de liefde voor de boon ontstaan?
I drank coffee before it was cool! Al sinds m'n kindertijd drink ik graag (en veel) koffie. Koffie is en was een deel van de dagelijkse gang van zaken. Koffie was toen nog gewoon koffie. Zwart, sterk, heet...caffeïne... Tot er een paar eye-openers kwamen, koffie die meer was dan dat. Betere koffie. Vanaf dan zat het spel op de wagen. Ik wilde altijd die betere koffie...en liefst ook thuis. Zelf een espressotoestel kopen, betere bonen kopen, andere aanpak proberen, meer aandacht voor het zetproces en de diverse variabelen proberen onder controle te krijgen, beter toestel, nog betere koffie kopen, nog betere espressobars zoeken, elke barista die je aan de praat kon krijgen de oren van het hoofd vragen, weer naar huis gaan, andere aanpak proberen...het hield niet meer op. Een obsessie was geboren. Damn!
 

Het viel mij op dat enkele jaren geleden de koffiezaken in Hasselt ineens als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Heeft ieder zowat zijn eigen publiek of is er concurrentie voelbaar?
Koffiezaken en koffiezaken zijn twee. Je hebt veredelde tavernes/brasserieën, met al dan niet beter dan gemiddelde koffie, die zich koffiehuis gingen noemen en je hebt de koffiehuizen/espressobars waar de focus onmiskenbaar bij de koffie ligt. Wanneer je een zaak binnenstapt merk je vanzelf wel waar je bent beland. Ieder maakt z'n eigen keuzes, en zo hoort het ook. Bij ons ligt de focus 100% bij de koffie, dat is waar wij voor kiezen. Koffie is de basis, de rest is de rest. Wij leven en ademen koffie. Ik lig daar 's nachts wakker van hoe we onze koffies beter, lekkerder, op een hoger niveau kunnen krijgen. Ik werk met en in de koffie. Haast al onze "vrije tijd" draait rond koffie. Wij leven koffie. Koffiegekken zijn de ergste gekken. Maar naast de hele koffiegekte is het voor ons ook superbelangrijk dat mensen happy zijn/worden bij ons. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar precies daarom proberen we onze eigen koers te varen, zonder al te veel concessie aan "hoe het hoort" of hoe "men dat wil". De KingKong staat voor wie wij zijn en wij staan voor wat de KingKong is. Dat werkt het best. Wij happy...gasten happy. Wie het niet leuk vindt, blijft vanzelf weg. Wie het wel leuk vindt komt vanzelf terug. Zo selecteert KingKong zijn eigen publiek, en dat publiek maakt KingKong tot wat het is. Raar èh! Klopt da wel? 

Jullie maken o.a. het verschil door geen "gewone koffie" op de kaart te zetten. Wat is de filosofie hierachter?
Gewone koffie bestaat niet! Iedere koffie heeft z'n eigen ziel. Onze koffies worden zonder uitzondering met de hoogste zorg uitgekozen en met het grootst mogelijke respect behandeld gedurende het hele proces van boon tot kopje. Daar is niets gewoon aan. Ik snap heel goed dat niet iedereen ervan wakker ligt op welke hoogte, op welk soort bodem en in welk klimaat de koffie geteeld wordt, welke variëteit boon het is en of het een washed of een pulped natural processed koffie is die je in je kop hebt. Maar "gewoon" daar doen we niet aan. Voor gewoon zet ik 's ochtends de La Marzocco niet aan.
 

Ik ben zelf geen grote koffiekenner, ik weet vooral dat ik hem graag zwart drink. Wat is jullie favoriete koffie?
Zachte filter of intense espresso. Zwart sowieso. Zo weinig mogelijk de smaken camoufleren, want hoe zonde is dat. Onze koffies worden vrij licht, lichter dan standaard, gebrand...precies omdat we graag de eigenheid van die koffie willen proeven, herkennen en erkennen. Donker branden muffled de smaken, alles gaat een beetje hetzelfde smaken (bitter/verbrand/vies, kies zelf maar uit). Minder kwalitatieve bonen worden haast altijd donkerder gebrand om fouten en defecten te maskeren. Onze koffies staan voor wat ze zijn...enkel topkwaliteit haalt onze molen. Wij willen graag proeven wat we drinken. Vandaar.

 
Tot slot: als jullie de zaak ooit beu moesten zijn zullen Lorenz en ik deze wel overnemen... Deal?
Talk to the daughter of the house! Yo! King Kong Coffee
Maastrichterstraat 58
3500 Hasselt 

Ik heb ook asap brogues nodig.No comments:

Post a Comment

Thank you!

LinkedWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...